Het jaar is voorbij en zoals gebruikelijk blikken we terug en kijken we vooruit.

Vandaag heb ik een speciale boodschap geschreven.

Het is belangrijk om dit te lezen i.v.m. het nieuwe jaar!

Een les die ik leerde van mijn dochters (8 en 11 jaar).

Het gaat niet over doelen stellen en plannen maken.

Nee, meer iets waarvan ik geloof dat je het echt toe moet passen!

Het gaat ook niet over mijn stokpaardje ‘doe een publiek commitment’ of over ‘gewoonten blijvend veranderen’.

Nee, het is iets anders, iets wat ik laatst besefte toen ik ’s avonds mijn meiden op bed legde.

Je hoeft niets te hebben met welke religie of welke overtuiging dan ook, het gaat op voor iedereen.
Er zit een vaste structuur in.
En ik heb ontdekt dat dit ‘slapen-gaan-ritueel’ eigenlijk de 3 sleutels zijn.

Let op, het ritueel gaat zo:

1. Wij zingen altijd een liedje (“Danielle/Anneloes gaat slapen Danielle/Anneloes is moe…”)

2. En daarna bidden we samen. Ik begin altijd door allemaal ‘dankuwels’ uit te spreken (dat het goed is gegaan op school, etc.).
Daarna geef ik de meiden het woord.
Zij prevelen dan iets in hun hoofd.
En ik weet nog uit de tijd dat ze dat hardop deden, dat het dan gaat over Snoesje en Misty (de poezen), over een feestje dat gezellig was en nog veel meer verrassende dingen.

3. Daarna sluit ik af met ‘vragen’. “Wilt u zorgen dat Danielle lekker kan slapen, dat het morgen goed mag gaan op school, dat ze gezond mag blijven….”

Zie je de structuur?
Ik zie het als de 3 sleutels om te creëren wat je wilt.

Sleutel 1: Afsluiten

Het zingen zie ik als het afsluiten van de dag. Je geeft het leven op dat moment eigenlijk een markering. Dat wat was is nu klaar, afgerond.
Wanneer je iets wilt creëren in je leven zal je leven gaan veranderen.
Dus is er sprake van een markering in je leven.
Er komt iets nieuws aan.
Hoe rond je dat dan af?
Door te zingen? Prima!
Het mag ook op jouw manier…

31 december is zo’n markering.

Elk moment in je leven kun je kiezen als een markering.

Vaak zie je dat dit een moment is, wanneer dingen niet werken.
“Dit moet anders!” Zeg je dan.
Maar als je vanuit een bepaalde pijn of worsteling markeert, vergeet je vaak sleutel nummer 2 en wil je gelijk naar sleutel 3 gaan.

Sleutel 2 = Dankbaarheid

Creëren kun je alleen maar vanuit wat er nu is en niet vanuit wat je graag zou willen.

Dankbaarheid is niet moeilijk; je hoeft alleen maar te zeggen of te denken: “Dank dat ik… te eten heb, gezond ben, een baan heb, genoeg klanten heb, etc.”

Als je vanuit een moeilijke situatie komt, is het soms lastig om dankbaar te zijn.
Toch kun je dan dankbaarheid uitspreken en het zal je verbazen wat het met je doet:

“Dank dat mijn workshops niet goed bezocht werden; nu weet ik dat mijn aanpak niet werkt.”
“Dank dat ik dit jaar klanten had die mij ‘leegzogen’, nu weet ik tenminste welke klanten ik niet aan wil trekken.”

Om mij heen zijn een aantal mensen die hevig op de proef gesteld zijn en helemaal geen positief toekomstbeeld hebben.
Als jouw toekomst onzeker is, zul je dit misschien toch met een dubbel gevoel lezen; het is in ieder geval goed bedoeld…:

“Dank dat ik ontslagen ben, nu voel ik me nog meer verantwoordelijk voor hoeveel geld ik verdien.”
“Dank voor mijn burnout, nu ken ik mijn grenzen en kan ik beter en sneller ‘nee’ zeggen.”

Zelf had ik dit jaar ook een enorme worsteling.

Nadat ik in 2014 diverse doelen bereikt had, wist ik niet meer goed welke richting ik zakelijk op wilde.
Ik had 2 boeken gepubliceerd, passief inkomen opgebouwd, financieel vrij geworden en toch ging er iets mis.
Sterker nog; tot en met augustus dit jaar was ik vooral bezig met wat ik NIET wilde.

Sleutel 3 = Focus op wat je wilt (en dus niet op wat je niet wilt)

“Ik wilde het vooral niet te druk hebben.”
3x raden wat er gebeurde…
“Ik wilde niet meer zo veel verschillende dingen doen.”
3x raden wat er gebeurde…
“Ik wilde niet meer alles zelf doen…”
3x raden wat er gebeurde…

Tot ik in de zomer bezig was om mijn oudste blog nieuw leven in te blazen.
3x raden wat er gebeurde…
Ik had er zoveel plezier in!

Moet je je voorstellen; midden in de zomer en dan met veel plezier werken!

www.passiefinkomenonline.nl

Het was 4 jaar lang een dood blog, omdat ik er niet mee naar buiten durfde.
Ik wilde de mogelijke kritiek niet (omdat het lijkt alsof het alleen maar over geld gaat).

Let op wat er gebeurde:

1. Ik markeerde deze zomer als een nieuw begin.

2. Ik sprak mijn dank uit voor al het geen ik in de afgelopen jaren geleerd en toegepast heb en de vrijheid die het me gebracht heeft.

3. Ik besloot om te focussen op wat ik wilde:

Mensen helpen en inspireren om vrijheid te verdienen m.b.v. het internet.
Is dat niet geweldig?

Overigens is dit de plek waar ik dit blog heb geschreven, Piratenland ;). Mijn meiden waren heerlijk aan het ravotten. Hebben we iets om dankbaar op terug te kijken…

piratenland

 

En nu komt het:

Elke dag opnieuw markeer ik de dag.
Ben ik dankbaar en blik ik vooruit:
“Wat wil ik morgen creëren?”

Nu besef ik heel goed dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat wat jij wilt creëren ook daadwerkelijk lukt.

Ik geloof niet dat alles voor iedereen mogelijk is.

Hoor je welk woord ik gebruik?

“GELOOF”

Niet persé in de zin van ‘religie’ maar in de zin van je ‘overtuigingen’.

Focus op het geloof dat je het kunt.

Dit wordt ook wel je ‘geloof-systeem’ genoemd.

Ik heb nooit geloofd dat ik het wereldrecord verspringen zou kunnen verbeteren. Ik geloof dat nog steeds niet. Daarom zette ik ook niet alles opzij om er alles uit te halen.

Een ander voorbeeld, recenter;

Vorig jaar geloofde ik er in dat ik een zaal met 100 man zou moeten kunnen vullen.

Dat lukte op 12 december 2014. Ik weet het nog heel goed.
Dit jaar begon ik er in te geloven dat ik een zaal met 200 man zou moeten kunnen vullen.
Toen ik zoveel enthousiasme bij de aanwezigen zag, ging ik er in geloven dat de zaal bij een volgend seminar met 500 man gevuld zal zijn.

Zo, en nu maar eens mijn eigen blog praktiseren!

[video_player type=”youtube” youtube_hide_controls=”Y” youtube_remove_logo=”Y” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1tSm5rekoyc1NYVSZmZWF0dXJlPXlvdXR1LmJl[/video_player]

1. Afsluiten: Deze duik was voor mij de afsluiting van een gezond, liefdevol, leerzaam en zakelijk goed jaar.
2. Dankbaarheid: Er zijn veel goede dingen gebeurd en ik wil het mooiste noemen: Dankjewel Diana voor jouw liefde, je zorg en natuurlijk je hulp als secretaresse/rechterhand/onderdirecteur en mede-eigenaar.
3. Focus op wat ik wil: In 2016 wil ik vanuit rust en een leven dichter bij God nog meer bijdragen in mijn omgeving. Dat begint bij mijn gezin en daarna mijn familie en vrienden. En zakelijk wil ik nog veel meer mensen helpen en inspireren!

Snap je dat ik nu andere acties uit ga zetten dan toen ik als doel had om 10 mensen in de zaal te hebben?

Ik geloof dat als je je doelen niet bereikt, dat je werk te doen hebt aan je Geloof-Systeem!

Ik wens je een hele goede jaarwisseling en wat wil jij (NU) creëren?

Geef het aan in het commentaarveld hieronder (vergeet niet te markeren en je dankbaarheid uit te spreken):

About the author 

Hugo

 • Hoi Hugo,

  Mooi geschreven over dankbaarheid en geloof. Heel passend voor deze tijd van het jaar en ik merk dat ik er soms nog te weinig bij stilsta wat ik al heb weten te bereiken in één jaar tijd. Ik ben zo geneigd om steeds naar de toekomst te kijken en te bedenken wat ik allemaal nog moet doen. Ik hou van mijn werk en weet dat ik heel veel kan betekenen voor anderen die vastlopen in hun werk.

  Ik ben dankbaar voor mijn fijne werk en de cursussen die ik volg om als ondernemer verder te komen. Dank voor je boekje met het 10 -stappenplan. De eerste stapjes zijn genomen en hierdoor leer ik in welke volgorde ik mijn vervolgstappen kan gaan doen.

  Mijn geloof en vertrouwen in de toekomst wankelt weleens, maar ik ga door.

  Inspirerend om te lezen hoe andere ondernemers aankijken tegen het nieuwe jaar en de twijfels die bij iedereen wel bestaan.

  Iedereen een heel goed 2016!

  • Dankjewel voor je kwetsbaarheid en mijn ervaring is dat het een reis is die je stap voor stap doorloopt. Geloof!
   Een top2016!

 • Hoi Hugo,

  dank je zeer voor je gedetailleerde uitleg van de drie sleutels!

  Sinds 5 december 2014 en vooral in 2015 ben ik begonnen om mijn mindset te veranderen. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Dit deed ik door mijn eigen creativiteit en initiatief te gaan gebruiken en dingen te doen, waarin ik goed ben en leuk vind…

  Ik ben uiterst dankbaar voor de vele seminars, webinars, die ik heb gevolgd en de mooie boeken en artikelen, die ik heb gelezen en ook door mijn eigen presentaties op het internet te komen tot invulling en implementatie van Hugo’s 10 stappenplan. Het werkt!

  Ik kijk daarom vol met inspiratie en wijsheid vanuit het einde van 2015 naar een geweldig nieuwjaar 2016. Ik blijf me daarbij focussen op hetgeen belangrijk voor me is en waarvan ik veel energie krijg. Dit wil ik overbrengen op anderen. Mijn missie blijft ook in 2016 om de belevingswereld van mijn doelgroepen via mijn trainingen te verrijken en het inzicht in hun kernwaarden te doen vergroten door hen meer en beter hun potentieel te benutten!

  FIJNE JAARWISSELNG !!! Tot ziens in 2016 !!

  Warme groet,
  Rob Pauw

 • Hoi Hugo, dank je wel voor al je inspiratie dit jaar, vorige jaren en de jaren die nog komen gaan.

  Ik ben dankbaar alles wat ik dit jaar in gang heb gebracht. De Lachwinkel die nu 11 lachwinkeliers herbergt, de boeken die ik geschreven heb, de opleidingen die ik heb gegeven en heb gevolgd en vooral alle mooie mensen die ik heb leren kennen.

  Voor volgend jaar: Stoppen met werknemer zijn, de boeken uitgeven die ik nu geschreven heb :-), mijn gloednieuwe opleiding in de wereld zetten, de online programma’s uitbreiden en laten groeien, op diverse podia nog meer mensen de lach laten ervaren en bovenal nog veel meer mooie mensen ontmoeten.

  Op our best year yet!

 • Inspirerend blog Hugo, dank je wel voor al je mooie voorbeelden. Vooral voor hoe je uit de minder leuke dingen in je leven toch dankbaar kunt zijn! Mooi gezegd!

  Wat ik ga creëren in 2016?
  1001 momenten om dankbaar voor te zijn!
  Elke dag minimaal één persoon ergens mee blij maken!

  Jij ook een fijne jaarwisseling Hugo en maak van 2016 je beste jaar ooit!

 • Mooie blog Hugo,

  De afgelopen jaren heb ik veel van je kunnen leren, je kunnen meemaken en je deels kunnen nadoen.
  Eind 2015 hebben we weer knopen doorgehakt en hebben geïnvesteerd in recreatievastgoed waarbij een professionele organisatie voor de verhuur zorgt, en wij van een passief inkomen kunnen genieten.
  Naast alle offline en online werkzaamheden hoop ik nog veel van je te kunnen leren in de komende jaren zodat ik nog vaker na het aanzetten van de PC “dank u internet” en “dank u Hugo Bakker” kan roepen!

  We wensen jullie een goede jaarwisseling en ondernemend 2016 toe.

 • Mooi blog, Hugo!

  Ik ben al heel handig in het zien van het positieve in en het leren van lessen uit schijnbaar negatieve situaties en ervaringen. Oefening baart kunst en ik heb genoeg oefenmateriaal toebedeeld gekregen. 😉
  Dankbaarheid is nog een mooi stapje extra.

  Met mijn geloof-systeem ben ik hard aan ’t werk, maar dat kan nog wel een boost gebruiken.

  Jij ook een goede jaarwisseling, veel plezier en geniet ervan!

 • 2015, meer dan dankbaar voor de “LEER” en met personal moments die ik met friends en vele nieuwe mensen heb mogen beleven, “groei” in vele dingen en zakelijkheid, een trotse vader zijn van en op mijn kinderen (ook al zijn de momenten beperkt met hun wel van een enorme hoge qualiteit) Dus ja 2015 was een jaar met grote dankbaarheid naar mensen die in mij geloofde en waar IK nog meer aan mijzelf heb gebouwd en personal developments heb beleefd.

  Voor 2016…gezond blijven en aanwerken, mijn eerste boek “Golf & Wine” Where world’s come together! publiceren, high end nieuwe goals realiserend, voor anderen er te zijn en met mijn boeken-netwerk-business “charity” targets gaan vervullen.

  Ik wens ieder een mooi uiteinde en een super jaar 2016 toe…Dank Hugo Bakker voor jouw moments in 2015 en komende nog in 2016 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >