55

Meer Bezoekers – Hoger in Google – Maak je site mobile responsive!

Vanaf mei word je door Google bestraft als je website niet Mobile Responsive is!

Hoe je dat controleer en hoe je je niet-responsive websites responsive maakt, leer je verderop in dit artikel.

Eerst waarom:

Een jaar geleden heeft Google al aangekondigd dat ze in de toekomst websites die helemaal aangepast zijn op het mobiele gebruik met telefoons, ipads en andere tools, zal gaan waarderen. Of anders gezegd: websites die mobile responsive zijn, krijgen voorrang.

Dit reden hiervan is dat het aantal mobiele gebruikers gewoonweg fors gestegen is in de afgelopen jaren; grote kans dat jij dit zelf ook ervaart als gebruiker, maar ook op je eigen website.

Dus als je wilt werken aan je vindbaarheid via Google, je SEO (Search Engine Optimization) dan is het goed om NU actie te ondernemen!

Lees snel verder…

Hoe weet je hoeveel bezoekers via mobile device op je site zitten?

Op 101werkvormen lopen de gebruikers nog een beetje achter op het landelijk gemiddelde (schat ik in op basis van kennis van mijn doelgroep en het feit dat veel websites al meer dan 40% mobiele gebruikers heeft): 69,18% desktop (22,27% op een mobiel en 8,56% op tablet)

Voor deze website, passiefinkomenonline, is dat 63%

Goed om te weten trouwens!

Dat kun je zien in je Google Analytics via doelgroep> mobiel

Aan het werk dus!

Stap 1: Controleer of jouw website 100% mobile responsive is:

Ga naar deze pagina en typ de url van jouw website in:

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Yes! Die van mij is goed en dat wist ik al omdat ik het WordPress Thema Optimizepress gebruik.

pio mobile vriendelijk

 

Helaas is het Hertenkampje bij ons om de hoek niet Mobiel vriendelijk. Ik zal dit blog even sturen naar de webmaster ;). Is goed bedoeld Ella!

Ik heb het plaatje ook de alt tekst ‘Hertenkamp Nieuw Lekkerland’ meegegeven en daarmee wordt de kans groot dat mensen eerder op deze site komen als ze googlen naar het Hertenkamp, haha!

Hertenkamp Nieuw Lekkerland

Google laat dus ook gelijk zien wat er verbeterd kan worden en dat is handig!

Stap 2: Fouten of Problemen oplossen! Responsive maken!

Nou, als je rode kruizen ziet, kun je aan de slag.

Alle informatie wordt door Google verschaft via deze link:

https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/

Ik schat in dat wanneer je één of meer rode kruizen hebt, je het beste gewoonweg naar een ander thema kunt gaan zoeken.

Google geeft per CMS aan wat je kunt doen en zelf werk ik met WordPress en dan kun je simpelweg googlen op ‘wordpress responsive thema’.

Al mijn websites zijn gemaakt met Optimizepress en zoals je gezien hebt, zit je dan goed.

Mocht je meer over dat thema willen weten….

Ik heb een gratis videotraining gemaakt over dit thema.

Klik hier of op de groene banner hieronder om de video’s te bekijken.

optimizepress training

Ik laat je precies zien hoe je het installeert en vervolgens wat handige functies zijn. Ik voeg ook regelmatig nieuwe video’s toe als er een nieuwe functie is toegevoegd.

Stap 3: Deel je onderzoek en actiestappen hieronder!

Wil je me laten weten of je het getest hebt? Zet gerust je website er bij. En laat me ook weten hoeveel procent desktop/mobiel is.

Veel focus op meer bezoekers!!

groet, Hugo

 

Hugo
 

 • Gerard schreef:

  Oeps, waarom toch steeds veranderen? Mijn website getest via de opgegeven link en kom tot de conclusie dat deze niet mobielvriendelijk is. Daar gaan we actie op ondernemen! De beheerder van onze website krijgt het druk om verbeteringen door te voeren qua mobielvriendelijkheid.

  Hugo bedankt voor de tip!!

 • Niels Gouman schreef:

  Maar Hugo.. Als het landelijk gemiddelde 69,18% desktop is (en dus de rest mobiel), en bij jouw website dat 63% desktop, dan lopen jouw gebruikers toch juist voor?

  • Hugo schreef:

   69% is op 101werkvormen en 63% is op passiefinkomenonline. Ik schat in dat 101werkvormen wat achter ligt. Ik heb geen keiharde cijfers van het landelijk gemiddelde kunnen vinden.

 • Alie schreef:

  Yes, helemaal goed.
  Had het ook niet anders verwacht want via Hugo heb ik mijn website in 2015 met de optimizepress theme aangemaakt. Nogmaals dank daarvoor!
  http://www.simpelendoeltreffend.nl

 • Mirjam schreef:

  Bedankt voor je artikel hierover. Natuurlijk heb ik gelijk mijn website getest. Deze is mobiel vriendelijk. Pfff heerlijk, maar eigenlijk wist ik dat wel 😉
  Maar hij geeft wel aan: Deze pagina gebruikt 3 bronnen die worden geblokkeerd door robots.txt. Geen idee wat dat betekend en hoe ik dit kan aanpassen. Daar moet ik dus nog induiken. Maar had ik je artikel niet gelezen dan had ik er niet naar kunnen kijken 😉 Dus bedankt Hugo.

 • Yvonne schreef:

  Het gekke is dat ik mijn website alle 3 in OptimizePress1 maar toch niet mobileproof. Hoe kan dat dan? Is daar een simpele oplossing voor?

  • Hugo schreef:

   Hoi Yvonne, in het verleden hebben we hier wel eens contact over gehad en ik durf het bijna niet te zeggen… Optimizepress1 is niet mobile responsive; 2 jaar geleden is OP2 gekomen juist vanwege de opkomst van mobile en moesten ze een responsive versie maken.

 • Yvonne schreef:

  Was er al bang voor. Zal dus nu alsnog moeten kiezen voor OP2 of een heel ander thema.Dank voor je antwoord!

 • Max schreef:

  Recentelijk heb ik de site update. Nieuw thema, nieuwe tekst en dus ook mobiel vriendelijk. En dus ook goed getest. Ben alleen nog bezig om de home page aantrekkelijker te maken. Leuk om het een keer te testen. Groet, Max

 • Even testen…. prima! http://www.lachwinkel.nl is responsive. De nieuwe websites maak ik ook met Optimizepress 2 of gebruik ik optimizepress als plugin. KOmt goed dus 🙂

 • Ha Hugo,
  Goede pagina en tips! En pffff… ja, ook groen!
  Bij mij ligt het er wel aan via welk domein je mijn site binnenkomt. Ik gebruik WP en verwijs ook met een eenvoudigere link naar Tuinharmonie.nl en die scoort helaas niet groen… beetje jammer.
  Veel succes met de challenge, een fantastisch thema!
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

 • Ingrid schreef:

  De mijne is niet mobielvriendelijk, maar dat wist ik al. Zit een oud WordPressthema op. Ben hard aan het werk om ‘m om te bouwen met een nieuw thema. Hopelijk binnen een week of 2 online.
  Ben benieuwd naar de challenge: kan ik die insights ook gelijk meenemen :-).

 • Gea Houwing schreef:

  goed om te controleren, onze website http://www.pro-zwolle.nl is goedgekeurd. Blij mee:) We zijn er ook erg mee bezig geweest om alles goed voor elkaar te krijgen.
  Groet
  Gea

 • Yes, geslaagd voor mobiel. maar dat wist ik wel.Desktop 42%, mobiel 40% en tablet 16%

 • Judith Henstra schreef:

  Mijn drie websites zijn helemaal mobielvriendelijk. Maar dat kon ook niet anders. Mijn man heeft de websites helemaal zelf geprogrammeerd en kijkt in de trein onderweg naar zijn (echte) werk graag op zijn mobiel om de websites te bewonderen of na te lopen op fouten. 🙂

 • Mike schreef:

  Yes

  Mijn site is mobile responsive. Dank je wel voor dit artikel. Alleen de 2 bronnen die de googlebot blokkeren ff oplossen.

 • Mijn website is mobielvriendelijk dankzij een responsive WordPress-theme.

 • Kelly schreef:

  Altijd goed om weer even te checken! Mijn site is gelukkig helemaal mobielvriendelijk. Qua mobiel bezoek ligt mijn site onder het algemene gemiddelde (55% desktop, 28% mobiel, 17% tablet), maar dat vind ik niet gek. Ik help schrijvers van romans en korte verhalen en schrijven gaat nog altijd lekkerder op een laptop dan op je mobiel 🙂

 • Barbara schreef:

  Yess, mijn website is 100% mobileproof!! 56% mobiel, 30% desktop, 14% tablet.

 • Rosanne schreef:

  Mag ik een kleine nuancering aanbrengen op de uitspraak ‘Vanaf mei word je door Google bestraft als je website niet Mobile Responsive is!’?

  Het is sinds eind april 2015 inderdaad zo dat websites die mobileproof zijn voorrang krijgen in de zoekresultaten op websites die niet mobileproof zijn, MAAR dat geldt vooralsnog alleen als de zoekopdracht ook daadwerkelijk via een mobiele telefoon gedaan wordt. Dus nog niet bij zoekopdrachten die via de desktop gegeven worden. Dit maakt het natuurlijk niet minder belangrijk dat je website mobileproof is 🙂

 • Joy Quist schreef:

  YES! Al mijn 5 websites zijn mobile responsive!
  Dus ook http://www.hsp-en-stress.nl >van klacht naar kracht voor HSP’s http://www.vlinderkind.eu >voor de kindertherapie
  en http://www.sph-artemis.com >voor samenwerken met andere disciplines
  en ook mijn nieuwe site http://www.GelukkigGevoelig.nl
  Ik ben helemaal blij en trots!
  Leuk en goed initiatief, Hugo!

 • Patricia schreef:

  Yes! Beide websites zijn mobile responsive.
  Zowel http://www.professionelegastouders.com als http://www.dezonnehoekdelft.nl
  Gelukkig geen actie nodig wat dit betreft 🙂

 • Daisy Goddijn schreef:

  Ook goedgekeurd: http://expertboek.nl/ Nu alleen nog meer bezoekers… 😉

 • Evelina Zinger schreef:

  Dat is ook raar? De ene keer zegt hij dat mijn site mobiel vriendelijk is en de volgende keer krijg ik rood en staan er heel veel punten bij PageSpeed Insights die ik moet aanpassen?!?

 • Desiree Scheid schreef:

  Ja hoor, de site http://www.desireescheid.nl is mobile responsive. Nu alleen nog even zien te achterhalen hoeveel procent desktop/mobiel is.

 • Riet de Wit schreef:

  OptimizePress is een draak van een programma. Absoluut niet mijn favoriet.

 • Hillegonda schreef:

  Ehhh, nog werk aan de winkel zie ik ;-)) Ik overwoog toch al om over te stappen naar WordPress, dus dit meteen maar ingepland voor volgende week/aankomende weekeinde.

 • Onne Kierkels schreef:

  Geweldig! Deze pagina is mobielvriendelijk.
  Enkel wordt een FB testimonial geblokkeerd door Google.
  Haha, door Google geen FB geen verrassing dus.
  Ook ik gebruik OptimizedPress op beide sites.

  Ik ben benieuwd naar de challenge Hugo.

 • Riet de Wit schreef:

  Het is maar net wat je nodig hebt natuurlijk, bv. alleen het maken van converterende landingpages, of een membershipsite compleet met elearning.
  Mijn OP ervaringen, voorzover ik het ooit gebruikt heb:
  – drie of vier keer klikken eer je een tekst/afbeelding kunt invoegen of bewerken, dan weer drie of vier keer klikken om het op te slaan, pas dan kun je naar de Live View en als je niet tevreden bent: weer al die kikken opnieuw (was mijn ervaring, kan inmiddels anders zijn).
  – Problemen met tonen van sharebuttons wanneer ook JetPack was geactiveerd.
  – Werkt niet soepel met andere plugins, zie hier de lijst die OP zelf geeft: https://optimizepress.zendesk.com/hc/en-us/articles/200553686-Incompatible-Themes-Plugins

  Ik werk inmiddels voor mijn online training (staat op een subdomein) naar tevredenheid met LearnDash als elearning platform, icm. WooCommerce voor de betalingen; en een Genesis theme van StudioPress.
  Voor landingpages en opt-in popups op mijn gewone site gebruik ik Thrivethemes, erg blij mee, heel fijne tool.

 • Hilda Mossink schreef:

  Yes, de mijne is Mobiel Prove! Kan ook niet anders met Jan Everts als webbeheerder 😉

 • Annemarie schreef:

  Helemaal responsive. Top. Kan natuurlijk niet missen met Osmosis theme. 🙂

 • Mijn ene website is Mobile proof. Gelukkig!!!! http://www.donnahoogstraaten.eu, voor een Vitaal leven
  Mijn andere website is kennelijk helemaal afgekeurd http://www.coloridvitadonna.eu
  Over al mijn creatieve workshops en intuïtieve kunst.

  Het “leuke” hieraan is dat de eerste website door mijzelf werd gemaakt en de tweede door mijn zoon van 18 die multimedia studeert.

 • Jeannette Bal schreef:

  mijn site http://www.magneetmassage.nl is volgens Google:
  Geweldig! Deze pagina is mobielvriendelijk.
  Met dank aan Hugo en Jan Everts 😉

 • José Hoeflaken schreef:

  Even gecheckt en ja hoor, http://www.seamore-travel.com is helemaal up to date 🙂

 • Mendiena Boer schreef:

  Mijn site is volledig mobiel vriendelijk

 • Josje schreef:

  De mijne http://www.italiaansewijnreizen.com ook, maar dat wist ik al:) Dat dan weer wel..

 • Helaas, mijn eigen website http://www.antre-sieraden.nl is niet mobiel-vriendelijk. Gelukkig stond vernieuwen al op de agenda, dus web-beheerder maar sneller aan het werk zetten.
  De website http://www.antre.energetix.tv is gelukkig wel helemaal goed!

  Bedankt voor deze (en natuurlijk alle andere) tips, Hugo!

 • Dat is een heel bruikbare tip, Hugo!
  Ja, dat verwachtte ik al: mijn wordpress website (www.vrouwentenor.nl)komt aardig goed over op de mobile maar mijn oude website die ik nog moet overzetten helemaal niet (www.zingenzienenhoren.nl). Werk aan de winkel dus!

 • 1 Punt heb ik al gescoord. Ondanks dat ik nog veel aan mijn website te doen heb, is hij wel mobielvriendelijk. 🙂

 • Mijn site is mobielvriendelijk. Dat wist ik wel, want hij is door optosite.nl/ gemaakt, en die zijn goed bij de tijd 😉

 • Goed geschreven artikel Hugo.

  Een kleine toevoeging voor alle mensen die dit artikel lezen: heb geduld.. ik bedoel daarmee dat je berichten en pagina’s de tijd moet geven om te kunnen ranken.. het is niet zo als ‘vroeger’ artikel plaatsen en hup in top 10 van Google.. het kan soms wel een half jaar duren (eigen ervaringen) dat een pagina dan pas hoog gaat scoren.

  En.. nooit opgeven altijd doen waar je goed in bent (passie) en langzaam bij beetje zul je groeien!

 • adviesinvoeding@gmail.com schreef:

  interessant!

 • >