Een aantal weken geleden gaf ik een online training met Mitchel van Duuren, één van de top internet marketeers in Nederland.
Ik kondigde hem aan als de #1 passief inkomen expert en in het interview vroeg ik hem naar zijn blauwdruk voor passief inkomen.
Mitch reageerde hierop door te zeggen dat hij niet in passief inkomen gelooft.

“Het is gewoon keihard werken.”

“Dus passief inkomen is een mythe?” vroeg ik.
Klopt” was het antwoord.
Ik snap precies wat hij bedoelt.
Je moet een website hebben, content maken, producten maken, promoten, etc.
Veel werk…

Maar is passief inkomen dan echt een mythe?
Ik geloof van niet.
Er zijn genoeg voorbeelden van modellen die werken.
Dus moeten we eerst vaststellen wat de definitie van passief inkomen is.

Passief inkomen is het éénmalig verpakken van kennis in een product zodat je het op elk moment aan een onbeperkt aantal mensen kunt verkopen.

Het gaat mij dus niet om geld verdienen met vastgoed of beleggen in opties.
En zo zijn er nog veel meer manieren.
De basis is voor mij om waarde toe te voegen in de wereld.

Neem nu 101werkvormen.nl waar ik voor heel veel mensen waarde toevoeg.
Er zijn ook een aantal producten die je kunt kopen.
Eerlijk is eerlijk, ik word er geen miljonair van.
Maar…een paar duizend euro per maand, echt passief, vind ik niet verkeerd.

Hoe heb ik het dan helemaal passief gemaakt?
Vandaag heb ik stilgestaan bij hoe ik dit nu duidelijk uit kan leggen.
En ik hoefde niet lang na te denken om tot de 7 Pijlers van Passief inkomen te komen:

De 7 pijlers van Passief Inkomen

1. Passie – Weinig passie = weinig passief inkomen

Doen waar je energie van krijgt, daar begint het mee.
Ik heb zelf recentelijk nog ondervonden dat je, wanneer je een onderwerp kiest waar je geen passief voor hebt, na 10 blogs uitgeschreven bent.
Dan stroomt het niet (mocht je me al wat langer volgen; Superdaddyz was een kortstondig project voor mij).
Een onderwerp waar je eindeloos over kunt praten is geschikt.
Ook helpt het als het iets is waar je graag meer over wilt leren of waar je graag over leest.

Passie is de basis.

Tuurlijk hebben wij als mensen meerdere passies en ik geloof dat je met elke passie geld kunt verdienen. Voor mij was dit aanleiding om het domein guppieskweken.nl te claimen. Maar goed, niet elke passie heeft evenveel ‘geld verdienen’ potentie. Zo heb ik ook winstverdubbelen.nl en die heeft duidelijk meer potentie.

En mocht het je nog niet opgevallen zijn… welk woord zit er in ‘passief’?

Precies! Het begint met Passie!

2. Positioneren – Duidelijkheid = meer passief inkomen

Weer een P! de 2e pijler gaat over welke positie jij inneemt in de markt. Je kent het vast wel:
Ik help…..om….zodat…
Dus bijvoorbeeld: Ik help ondernemers om een passief inkomen op te bouwen zodat ze financiële rust hebben (waardoor ze thuis en in hun werk meer aandacht kunnen geven).
En ook de manier waarop is bepalend voor hoe de markt naar jou kijkt.
Het gaat er om dat je duidelijkheid creëert.
“O, wil je passief inkomen bouwen? Dan moet je naar Hugo…”
Zo wilde Bart van den Belt de Zakelijk Succes Academie tot een succes maken. Hij wist dat hij zich moest positioneren op een manier die overtuigend genoeg was om naar zijn seminars te komen. Wat deed hij, heel slim, hij ‘besloot’ dan hij Freelancer van het jaar zou worden. En zo geschiedde… Je snapt vast wel dat dit in een aankondiging heel goed klinkt en dat hij dit kan gebruiken om je te overtuigen dat je op het gebied van zakelijk succes iets van hem kan leren. Check zijn ebook maar eens waarin je leert hoe je je bedrijf kunt lanceren.
Positioneren is ook stelling nemen; of vriendelijker gezegd: een boodschap hebben.
Mijn boodschap is: bouw structureel aan passief inkomen door je kennis om te zetten in digitale producten zodat je meer mensen bereikt en inspireert waardoor je financiële rust creëert met als resultaat: meer aandacht voor je omgeving en je klanten.
Veel ondernemers hebben stress en worstelen om hun hoofd boven water te houden. Als je dan toch zo weinig klanten hebt, kun je maar beter volop content en producten produceren zodat je bouwt aan een passief inkomen; op deze website krijg je alle kennis, niets hoeft je tegen te houden!

3. Platform – geen platform = geen passief inkomen

De 3e P is noodzakelijk om mensen te kunnen bereiken. In de meeste gevallen hebben we het over een website maar dat zou net zo goed een forum of een Facebookpagina of groep kunnen zijn.
Er is in ieder geval op het www iets nodig om vanuit te kunnen opereren, om je stem en je boodschap te laten horen.
Wat je echt nodig hebt is een blog. Een blog kan in je website geïntegreerd zijn of een separate platform zijn. Mijn voorkeur heeft het om het gewoon te integreren. Hier zijn geen regels voor. Een blog werkt omdat de lezer kan reageren zodat er interactie is. Hierdoor kan er een relatie ontstaan tussen de blogger (jij dus…) en de volgers. Mijn ervaring is dat de meeste mensen die reageren op mijn blog ook vrij snel daarna ‘klant’ worden; of dat nu het deelnemen aan een seminar is of het kopen van een digitaal product, dat maakt niet uit.
Een tijd lang heb ik websites, autoresponders en membershipsites voor anderen gemaakt. Echter, ik ontdekte dat ik het veel leuker vind om aan mijn eigen platform te bouwen. Jan Everts is een ondernemer die je hierin helemaal kan ontlasten. Hij kan alle technische zaken voor je regelen (zelfs het plaatsen van content). Voor het creëren van content kun je beter bij tekstschrijvers aankloppen.

4. Producten – geen producten = geen passief inkomen

De 4e P is het creëren van producten. Ja, ik weet het, je kunt commissies krijgen door producten van anderen te promoten, maar hoeveel waarde voeg je dan echt toe aan de wereld?
Ik doe dat overigens wel met software. Ik geef gratis trainingen in de vorm van instructievideo’s over Optimizepress, Upviral, Autorespond en in de toekomst volgt er nog meer. Ik verdien er wel wat aan maar daar zit niet het grote geld.
Dat zit in het creëren van je eigen producten. Dus door je kennis en ervaring om te zetten in digitale producten zoals ebooks of videotrainingen.
Hoe creëer je producten?
Het zal je verrassen, maar in je leven heb je al tientallen producten gemaakt. Ik heb ontdekt dat een (fysiek) boek eigenlijk niet veel meer is dan een Word document. En hoeveel heb je er daar al van geschreven.
Toen mijn 2e boek (in Word) klaar was heb ik het naar Daisy Goddijn gemaild. Zij heeft de rest gedaan…
Dus doe niet te moeilijk is mijn boodschap.
Ik herinner me dat ik in een middag een audio programma heb gemaakt.
Dat was niet meer dan een microfoon, een laptop en… praten. Het resultaat was dat ik 7 mp3’s had gemaakt en die hoefde ik alleen maar op de website te zetten en klaar!

5. Promoten – geen promotie = vrijwel geen passief inkomen

Ai! Nu kom ik op een P, de 5e, waar de meeste ondernemers vastlopen. Je moet je 4e P aan de man brengen want anders geen €. Maar ‘wij’ vinden dat niet leuk. Wij helpen liever klanten…
Hoor je de paradox?
Ik geef liever training dan dat ik mijn best moet doen om mijn workshops vol te krijgen.
Om mijn training, mijn passie, te kunnen doen moet ik deelnemers hebben…
Toch maar verdiepen in de 5e P!
Promotie komt er volgens mij in het kort op neer dat je je doelgroep opzoekt en verleidt om geholpen te worden (andere woordkeuze voor ‘verkopen’).
Om een passief inkomen te kunnen bouwen zul je dus digitale producten of fysieke boeken moeten verkopen. Tuurlijk, er zijn nog andere manieren, maar ik focus me op kennis verkopen.
Hoe doe je dit?
En: hoe doe je dit zonder dat je er veel tijd en energie in moet steken?
Ik geloof dat je, wanneer je je product lanceert, daar eerst energie en tijd in moet stoppen. Het moet immers de wereld in en dat gaat niet vanzelf.
Veel auteurs beseffen dit, hun garage staat vol dozen boeken en ze raken het aan de straatstenen niet kwijt.
Dat komt omdat ze denken en of willen dat het vanzelf gaat.
Mis dus.
Alleen door de 6e en 7e P kan het passief worden.

6. Partners – geen partners = veel minder passief inkomen

De 6e P helpt jou om meer mensen te bereiken en om ACTIEF te promoten (zodat je het zelf niet hoeft te doen). Dit werkt het beste als er een beloning tegenover staat (in de vorm van geld).
Waar het in de praktijk op neer komt is het bouwen van relaties met ondernemers die eenzelfde doelgroep hebben maar aanvullende diensten.
Partnerships bouwen is echt een kunst. Ik durf te zeggen dat ik daar goed in ben, maar ik heb ook veel fouten gemaakt.
Dit jaar werd ik door Cindy Vranken benaderd om te onderzoeken hoe we samen zouden kunnen werken. Dit resulteerde al snel in een gastoptreden in één van haar online trainingen en ik promoot deze dan ook omdat ze daarin veel tips geeft over ‘verkopen’. Tijdens het Passief Inkomen Seminar zal ik delen wat ik leerde in haar (gratis) online training.
Zo klopte ik op een zekere dag aan bij Autorespond. Ik vertelde de eigenaar, Welmoet Babeliowski, dat ik gefrustreerd was over de mogelijkheden van de softwaretools die er op de Nederlandse markt zijn. Ik overwoog om zelf de beste tool te gaan ontwikkelen maar na een nachtje slapen besefte ik dat ik dan 3 jaar verder zou zijn. Dus; ik zocht een partner die ik zou kunnen helpen om de beste softwareleverancier te worden! Nu gebruik en promoot ik Autorespond omdat ik dit het beste systeem vind en help adviseren zodat het nóg beter wordt (en daar ben ik zelf ook weer mee geholpen).

7. Permanent – geen permanentie = geen rust

De 7e P die doet het hem eigenlijk: Permanent maken. In het Engels hebben ze daar de term ‘evergreen’ voor, wat zoiets betekent als dat het continu draait en je er niet meer naar om hoeft te kijken.

Heb je geen ‘permanentie’ (ik weet dat het geen Nederlands is…) dan zul je dus altijd ‘actief’ moeten werken en is er eigenlijk geen sprake van passief inkomen.

Een aantal voorbeelden: ik heb heel veel content geschreven voor 101werkvormen.nl waardoor het hoog scoort in Google zodat er meer dan 1000 bezoekers per dag zijn. Een deel daarvan download het gratis ebook en 5% daarvan koopt het betaalde ebook.
Daarna komen ze in een cyclus van emails die automatisch verstuurd worden door Autorespond. Hierin stop ik zoveel mogelijk waarde en ja, ik promoot mijn producten.
Is dat passief?
Nog niet helemaal…
Ik krijg emails van mensen die de link naar het ebook niet kunnen openen/niet in kunnen loggen/geen boek hebben ontvangen; kortom: de levering.
Inmiddels heb ik dat uitbesteed aan een VA (virtual assistent).
Is het dan passief?
Ja!
Moet je rekenen op Google?
Nee, dat mag je niet doen! Je wilt niet afhankelijk zijn van iets waar je geen controle over hebt.
Is er dan een andere manier?
Tuurlijk, je kunt altijd adverteren.
Stuur de bezoekers naar je landingspagina waar ze je gratis “ding” kunnen downloaden.
Vanaf dat moment begint het proces zoals hierboven beschreven is.
Persoonlijk doe ik (nog) heel weinig met Facebook advertenties, omdat het vrij complex is en daarom roep ik de hulp in van Ria Kaashoek; zij weet hoe je Facebook in kunt zetten.

Helpt dit?

Welke van de 7 Passief inkomen pijlers mis je nog?

Stroomt het wel, ben je bezig met je passie?

Of heb je nog geen platform? Heb je geen producten?

Doe je niet of te weinig aan promotie?

Weet je niet hoe je het ‘permanent’ kunt maken?

Dit maakt dat je nog geen of maar weinig passief inkomen hebt…

Wil je de pijler noemen die jij nog mist en waar je zo snel mogelijk mee aan de slag wilt gaan? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Vind je dit artikel waardevol en wil je het delen met jouw netwerk? Gebruik dan de social media buttons hieronder, dankjewel voor het delen.

groet, Hugo Bakker

About the author 

Hugo

 • Hoi Hugo, waar ik echt tegenaan loop, is het implementeren, dwz automatiseren. Hoe doe je dat? Waar begin je? Het zou gaaf zijn als je daar een keer een (live of online) training over zou geven! Ik hou me aanbevolen 🙂 Dank je voor je heldere uitleg en je kop boven het maaiveld uitsteken qua transparantie in je cijfers!

 • De juiste partners vinden is lastig. Het hangt erg van het juiste moment af.
  Meestal moet zo iets spontaan tot stand komen.

  Gebrek aan tijd, maakt het lastig om permanent aan een passieve inkomensstroom te werken. Zolang ik nog actief inkomen moet maken, zal dat een item blijven.

 • Tja, er zijn altijd verschillende dingen die je nog hebt om het dak om hoog te houden.

  Wat ik mis is de promotie en de partners. Ik vind het lastig om de vinger naar mezelf te wijzen en te roepen: Komt dat zien! Je moet bij mij zijn!
  Mijn uitgangspunt is mijn blog. Daar geef ik waarde en dan moet je natuurlijk wel een aanbod hebben dat je naast je blog nog verder de wereld in helpt. PROMOTIE! Ben ik nu aan het inzetten en het levert me al aanmeldingen voor mijn training op.

  Ja en die partners vragen jouw product te promoten. Brrrr! Doodeng. Maar daar maak ik wel mijn mailinglijst een keer zo groot mee. Dus ja, ook daar ben ik mee bezig.

  Thanks voor de reminders Hugo.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >